22 MAC Kehilangan Permata Lagi

by 04:39 0 comments
Hari ni 22 Mac 2013. Syeikh Ramadhan al-Buthi telah kembali ke pangkuan Ilahi. Mujahid mendapat syahid. semoga Allah merahmati pejuang-pejuang agama kita dan semoga kita dapat bersama mereka di syurga nanti. Semoga kita sekuat dan seteguh mereka. Kembalilah dengan hati yang damai kepada Rabbmu. doakan kami pula di sini.


Jawapan al Marhum Syeikh Ramadhan al Buty dalam persoalan tohmahan dan tuduhan yang pelbagai diberikan ke atas beliau :

“Penyelesaiannya (ke atas tohmahan,celaan dan tuduhan ke atas diriku) adalah dengan cara aku berdiam.


Aku tidak akan mempertahankan diriku ke atas segala apa yang telah aku perkatakan dan manhaj yang aku berpegangdan dididik dengannya.


Aku akan mengadap Allah dengannya.”

“Aku tidak kisah dengan redha manusia atau kemarahan mereka ke atasku.

Inilah Prinsip yang aku letakkan dihadapan mataku dan aku berharap agar aku akan mati mengadap Allah dalam keadaan aku berpegang teguh dengan Sabda Sayyiduna Rasulullah SallaAllahu Alaihi Wa Sallam :

“Barangsiapa yang mencari redha manusia dengan ‘menggadaikan’ redha Allah,maka Allah akan membiarkannya kepada manusia.

Dan barangsiapa yang mencari Redha Allah walaupun dengan menanggung kemarahan manusia baginya,maka Allah akan menampung baginya segala yang ditanggung dari manusia tadi (dari celaan dan kemarahan)”


Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada ALLAH swt dengan meninggalkan pelbagai keseronokan dan kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kalian. Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya untuk kalian menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, mengamalkan kandungan al-Quran serta mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw.

Aku menyeru kalian wahai anak-anakku untuk solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku, untuk mendekat diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung.

Wahai para PEMUDA, aku ingin kalian menyedari dan menghayati makna tanggung jawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kalian untuk menghadap ALLAH SWT dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kalian. Aku menyeru kalian supaya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda.

Aku ingin kalian tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepada manusia dan dunia serta menggantikannya dengan kata amal, kerja dan zikir kepada ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kalian tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.

Wahai puteriku para PEMUDI, aku ingin kalian berjanji kepada ALLAH akan mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kalian berjanji kepada ALLAH bahawa kalian akan mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yang mulia. Jadikanlah ibunda kalian, Khadijah dan Aisyah, sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kalian. Haram hukumnya bagi kalian untuk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian.
Kepada semua, aku ingin kalian bersiap sedia untuk menghadapi segala sesuatu yang akan datang. Bersiaplah dengan agama dan ilmu pengetahuan. Bersiaplah untuk belajar dan mencari hikmah. Belajarlah bagaimana hidup dalam kegelapan yang pekat. Latihlah diri kalian agar dapat hidup tanpa elektrik dan peralatan elektronik. Latihlah diri kalian untuk sementara waktu merasakan kehidupan yang sukar.

Biasakan diri kalian agar dapat melindungi diri dan membuat perancangan untuk masa depan. Berpeganglah kepada agama kalian. carilah sebab-sebabnya dan tawakal kepada ALLAH...

SYEIKH AHMAD YASSIN (1938-2004)
Mari berdoa. 


anizhdh

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 comments:

Post a Comment